מערכת היחסים בין אימהות לבנים היא נושא שנחקר ונלמד כבר שנים רבות. הקשר משפיע על הבנים ומעצב את האישיות שלהם לאורך השנים. ישנה סברה שלפיה על מנת לעמוד על טיבו של בן אדם, צריך רק לבחון את האופן שבו הוא מתייחס לאימו. מחקרים רבים מראים כי בנים אשר גדלו תוך טיפוח קשר קרוב עם האימהות שלהם, הפכו להיות אנשים מאושרים ויציבים. אז באיזה אופנים משפיעה מערכת היחסים בין אימהות לבנים?
לימודים ומידת ההצלחה בבית הספר
טיב מערכת היחסים בין אימהות לבנים משפיעה על האופן שבו המוח של הילד מתפתח. במיוחד בתחומים הנוגעים לזיכרון, יכולות למידה והיכולת לעמוד בלחץ. השפעה זו באה לידי ביטוי כבר בימים הראשונים שהילד מגיע אל בית הספר. ככל שהמערכת היחסים קרובה וטובה יותר, כך הסיכוי של הילד להצליח בלימודים גבוה יותר. תמיכה של האם בילד מעוררת בו בטחון עצמי, גורמת לו לקחת סיכונים מחושבים ומעלה את הסיכויים שלו לקחת חלק בחוויות מעשירות. הילד לומד להאמין בעצמו ולא מפחד לנסות דברים חדשים.
בטחון הילד
מחקרים מראים כי כאשר ישנה מערכת יחסים קרובה בין האם לבין הבן, הסיכוי שלו לקחת חלק בהתנהלות שמסכנת אותו הוא נמוך באופן משמעותי. נתון זה מתבסס על התקשורת שביניהם – הסביבה הבטוחה בבית שבו הקשר קרוב יותר, גורמים לילד להתרחק מדברים שגורמים לו להרגיש תחושה של חוסר בטחון. הילד ממוקד בשמירה על הקשר הקרוב והבטוח עם האם. ילדים בגיל ההתבגרות לרוב מפגינים בעיות התנהגות אשר מפריעות להתפתחות רגשית תקינה. היכולת של הילד להתמודד עם קונפליקטים בין אישיים ויצירת קשרים קרובים עם הסביבה שלו עולה מהותית ככל שהקשר בינו לבין האם קרוב, חזק ויציב יותר. הקרבה בין האם לבן, מחזקת גם את מצבו הנפשי של הילד על ידי כך שהיא מלמדת אותו כיצד להתמודד עם בעיות ואתגרים. התמיכה שהוא מקבל יכולה למנוע תחושה של דכאון וחרדה ואף פחד ביצועים.
כישורים חברתיים
מערכת יחסים קרובה בין אימהות לבנים משפרת את ההתפתחות הקוגניטיבית של הילד דרך העשייה המשותפת שלהם. המשמעות היא שבנים שקרובים לאימהות שלהם, הם בעלי כישורים חברתיים גבוהים יותר. היכולת המילולית שלהם לתקשר עם ילדים אחרים ואף מבוגרים גבוהה יותר והם עושים זאת דרך חיקוי התנהגות על ידי התבוננות באמא ולמידה של אינטראקציות חברתיות.
הימנעות מסטראוטיפיים
קיימת נטייה אצל אנשים רבים לנהוג בצורה לא שוויונית בכל מה שנוגע להפגנת רגשות. כאשר מדובר בבנות, הוצאת הרגשות החוצה מקבלת עידוד לעומת בנים אשר מצופה מהם להדחיק את הרגשות. קשר קרוב בין אם לבן, יוצרת אווירה בטוחה עבורו לשחרר את כל אותן רגשות ומונעת נסיגה פסיכולוגית. התוצאה היא גבר רגיש שמסוגל לדבר ולחוות רגשות באופן מלא ואינו מגדיר את עצמו על פי סטראוטיפיים מגדריים.
תקופות מעבר והתבגרות
תהליך ההתבגרות וההפיכה למבוגר בעל אחריות הוא לא פשוט עבור רובנו. קיים קושי לעזוב את הבית, המקום הבטוח, ולחיות חיים עצמאיים. הקרבה בין אימהות לבנים יוצרת בטחון אצל הילד ומעניקה לו היכולת להיות בטוח בעצמו בשלבים מתקדמים יותר בחייו. היציאה מהבית נעשית תוך ידיעה כי ההורה תמיד יהיה שם בשבילו. אימהות רבות מתקשות לשחרר ולתת לילד להיות עצמאי, אך הן יכולות להיות בטוחות כי הוא ימצא את דרכו באמצעות הכלים שנתנו להם.
יחס כלפי נשים
זאת עובדה ידועה שגברים שמעידים על קשר קרוב עם האימהות שלהם, יודעים גם כיצד להתייחס לנשים. התפקיד של האם הוא ללמד אותו כיצד יש להתנהל מול נשים ולכבד אותן. הקרבה הזו מאפשרת לבן ללמוד ולהבין נשים ואת הצרכים והרצונות שלהן. ישנם מחקרים אשר מראים הבדלים ברורים במידת ההצלחה במערכות יחסים של גברים בעלי קשר קרוב עם אימם לעומת כאלה שלא מרגישים קרבה לאם.
הצלחה בחיים
אם ניקח ונשלב את ההצלחה בבית הספר, היכולת של הילד להרגיש בטחו בעצמו והכישורים החברתיים שלו, אשר שיש בידינו את הנוסחה המושלמת להצלחה בחיים. לא מדובר רק בהצלחה בקריירה או הישגים חומרניים, אלא באמת מה שנדרש על מנת להיות מאושרים. מידת המעורבות של אימהות בחיי הבנים שלהם, יאפשרו ליצור ילדים מאושרים.