יזם פינוי בינוי בפרויקט התחדשות עירונית
פרויקטים של התחדשות עירונית הינם פרויקטים מורכבים וארוכים. אחד מהשלבים המאתגרים בו, הוא גיוס יזם מקצועי, אמין ומנוסה בתחום. במקרים רבים עולה השאלה – האם מומלץ להביא יזם פינוי בינוי כבר בראשית התהליך, או שאולי עדיף להביא יזם בשלב מאוחר יותר?
במאמר הזה נדבר בדיוק על השאלה החשובה הזו, שמטרידה בעלי דירות רבים, ונמליץ כיצד לפעול בצורה הנכונה ביותר עבור בעלי הדירות.
יזם פינוי בינוי הוא גורם משמעותי בפרויקט התחדשות עירונית, והוא האחראי לביצוע הפרויקט בפועל: תכנון, רישוי, מימון ובנייה. אולם, בשביל לבחור יזם מתאים, חשוב להגיע לנקודה הזו כשיש לדיירים כוח, ידע וייצוג מקצועי מתאים.
כאשר יזם נכנס לפרויקט כבר בראשיתו, עוד לפני שנבחרה נציגות מסודרת שתייצג את בעלי הדירות ולפני שמגייסים בעלי מקצוע מטעם הדיירים – נוצר מצב שבו היזם הוא שקובע את הטון ומכתיב את התהליך לפי האינטרסים שלו בלבד. ההשלכות לכך הן רבות – החל מהסכם שמיטיב בעיקר עם היזם, דרך מפרטים דלים שיוצעו לדיירים ועד התחייבויות שלהם כלפי היזם שיסבכו אותם בהמשך הדרך.
התשובה לשאלה איך לא ליפול בתחילת הדרך היא ברורה: היעזרו במארגן דיירים מקצועי.
מארגן טוב מייצג את הדיירים בלבד, ומסייע להם לעבור שלב אחרי שלב – עד לבחירה ביזם הנכון. הוא דואג לכך שהקבוצה תישאר מגובשת, שההצעות שיתקבלו יהיו שקופות, שהמשא ומתן יתנהל מהעמדה הנכונה – ושכל החלטה תתקבל בשיקול דעת.
מארגן דיירים איכותי לא עובד בשביל היזם – אלא בשבילכם. הוא הגורם שמוודא שלא חותמים מוקדם מדי, שלא מוותרים על זכויות, ושהתהליך כולו נשאר בשליטת הדיירים.
כדי לבחור את יזם פינוי בינוי המתאים ביותר, כדאי להשוות בין כמה אפשרויות, ככל והדבר מתאפשר. כמו כן חשוב להבין מהן התמורות לדיירים שהיזם מציע? מה לוחות הזמנים? איזה ניסיון קודם יש לו? אילו ערבויות הוא מביא?
יזמים שיודעים שהם לא היחידים בתמונה, נאלצים 'להתפשר' ולתת הצעות נדיבות יותר לבעלי הדירות: יותר ביטחונות, שקיפות רבה יותר וכמובן שיפור התמורות לבעלי הדירות. כאשר יזם נכנס לפרויקט עוד שהדיירים מאורגנים ומאוגדים ביניהם נוצר מצב שבו הדיירים כאילו מוותרים מראש על כל קלפי המיקוח שלהם.
יזמים רבים מנסים כבר בתחילת הדרך לגרום לדיירים לחתום על "מסמך נון-שופ" או "בקשה לבדוק זכויות". בפועל, לעיתים מדובר במסמכים שמקנים ליזם יתרון משפטי או עדיפות בהמשך – גם בלי שהדיירים הבינו על מה הם חתמו.
לכן חשוב להבין: כל מסמך שנחתם מול יזם פינוי בינוי במסגרת פרויקט התחדשות עירונית, אפילו אם הוא "לא מחייב", עלול להגביל את בעלי הדירות בהמשך. לכן חייבים לתת לגורם מקצועי לבדוק ולאשר כל מסמך לפני שחותמים עליו.
כאשר דייר או חברי נציגות מציגים יזם כבר בתחילת הדרך, זה יוצר מיד תחושת אי נוחות בקרב שאר הדיירים. רבים תוהים: למה דווקא היזם המסוים הזה? מי 'דחף' לבחור בו? האם נעשתה אמיתית על היזם והאם נבדקו אלטרנטיבות אחרות?
כאשר בעלי דירות מתחילים לקדם פרויקט התחדשות דווקא עם יזם פינוי בינוי, הדבר עלול לפגוע באמון בין הדיירים ולהקשות על התארגנות של הקבוצה. ובתהליך שבו כל דייר חשוב – תחושת חוסר שקיפות עלולה להפוך לחסם אמיתי בדרך.
אז איך כן נכון להתחיל פרויקט של התחדשות עירונית?
רק לאחר מכן – בוחרים את יזם פינוי בינוי שייתן את ההצעה הטובה ביותר, בליווי מקצועי ומשפטי צמוד.
יזם פינוי בינוי הוא חלק חשוב ומרכזי בפרויקט התחדשות עירונית – אבל הוא לא אמור להוביל את הדרך מההתחלה.
תהליך התחדשות עירונית צריך להתחיל מהתארגנות של הדיירים, תוך ליווי של מארגן דיירים מקצועי שפועל רק למענם, ומאפשר להם לקבל החלטות נכונות ובטוחות.
ברית מילה היא אחת המצוות היסודיות ביהדות. חיתוך העורלה הוא תזכורת לברית שכרת אלוהים עם…
הטיפול בגלאוקומה מתמקד בהורדת הלחץ התוך-עיני כדי למנוע או להאט את התקדמות הנזק לעצב הראייה.…
עורך דין משפחה הוא איש מקצוע המתמחה בליווי וייצוג משפטי של משפחות בתקופות מאתגרות ושינויים…
גיל ההתבגרות הוא שלב משמעותי בחיי כל ילד, המאופיין בשינויים פיזיים, רגשיים וחברתיים. זו תקופה…
בשנים האחרונות יוגה הפכה לאחת הפעילויות הפופולריות ביותר לשמירה על גוף ונפש בריאים. עם זאת,…
סרטן הכליות הוא סוג של גידול ממאיר המתפתח ברקמת הכליות, האחראיות לסינון הדם ולויסות הנוזלים…