כללי

ניתוח קטרקט

רבים מהישראלים הסובלים מקטרקט יצטרכו, בשלב כזה או אחר, לגשת לניתוח קטרקט במטרה לשפר את מצבם ולהנות מעיניים בריאות ותקינות. על אף שמדובר בניתוח מאוד שכיח ובעל אחוזי הצלחה גבוהים, מטופלים רבים עדיין לא מכירים אותו לעומק ולא יודעים מה מצפה להם – מה שגורם ללא מעט חששות ופחדים.

על מנת לעשות סדר בתמונה, הכנו עבורכם את המאמר הזה ובו תמצאו את כל המידע שחשוב לדעת בנוגע לניתוח קטרקט. במידה ואתם או אחד הקרובים לכם עתידים לעבור את הניתוח בקרוב או סובלים מקטרקט, אנחנו מזמינים אתכם לשלוח להם את הכתבה ולוודא שגם הם יודעים כמה שיותר מידע לפני תחילת ההליך.

מי זקוק לניתוח קטרקט?

באופן עקרוני, כל חולי הקטרקט יצטרכו לעבור את הניתוח בשלב כזה או אחר של חייהם. מדובר במצב שלא ישתפר באופן טבעי, אם כי יש לא מעט חולים שמצב הקטרקט שלהם יציב וקטן יחסית, מה שמאפשר להם לטפל בבעיה באמצעות משקפיים ייעודיות. עם זאת, במידה ומצב הקטרקט מחמיר, לא יהיה מנוס מלבצע את הניתוח.

מהי מטרת הניתוח?

מטרתו העיקרית של הניתוח היא להסיר את הקטרקט מעדשת העין ולהחליף אותה בעדשה עשויה ידי אדם. במהלך הניתוח, תוסר עדשת העין הפגועה והיא תוחלף בעדשה מלאכותית חדשה ותקינה שתאפשר לחולה לשוב ולראות בצורה תקינה וללא הפרעות.

מי מבצע את הניתוח?

את ניתוח הקטרקט יכול לבצע אך ורק רופא עיניים אשר מומחה בביצוע הליך זה, על מנת שהמטופל יוכל להנות מהתוצאות הטובות ביותר.

האם הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה או מקומית?

ניתוחי קטרקט מתבצעים בהרדמה מקומית, בזמן שהמטופל ער ונמצא בהכרה מלאה. טרם הניתוח, תבוצע זריקת הרדמה אל אזור העין המטופלת, כך שגם ההחלמה וההתאוששות מהניתוח יהיו מהירים הרבה יותר בהשוואה לניתוחי עיניים אחרים.

מהו משך הניתוח?

מדובר באחד מהניתוחים הקצרים ביותר בעולם המודרני, ניתוח שבמרבית המקרים לא עולה על רבע שעה של שהות בחדר הניתוח. כמובן שבמקרים מורכבים יותר משך הניתוח עלול להתארך, אך באופן עקרוני מדובר בהליך קצרצר שמאפשר חזרה מהירה לשגרה.

מה הם אחוזי ההצלחה של הניתוח?

ניתוח קטרקט הוא ניתוח בעל שיעורי הצלחה גבוהים במיוחד, שעומדים על בין תשעים וחמישה אחוזים לתשעים ושמונה אחוזי הצלחה.

מה הם הסיבוכים האפשריים של ניתוח הקטרקט?

בדומה לכל הליך כירורגי, גם לניתוח קטרקט יש סיבוכים אפשריים. הסיבוך הנפוץ ביותר הוא זיהום שמתפתח בעקבות העין לאחר הניתוח, זיהום שיכול להיווצר בעיקר בגלל כלי ניתוח שלא עברו תהליך ניקוי מספק. סיבוכים אפשריים נוספים הם דימום מקומי, היפרדות רשתית, פגיעה ברמת השקיפות של קרנית העין וכדומה.

אילו הכנות צריך לעשות לקראת הניתוח?

בשונה מניתוחים אחרים, מטופלים שעתידים לעבור ניתוח קטרקט לא צריכים להפסיק את הטיפולים התרופתיים שלהם ואפילו לא יתבקשו להפסיק את השימוש השוטף שלהם בטיפות עיניים. יתרה מזאת, רופאים מומחים ימליצו למטופלים שלהם להמשיך בשגרה הרפואית שלהם עד למועד הניתוח.

בנוסף, כאשר הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית אין צורך לשמור על צום לפני הניתוח. עם זאת, יש צורך לעבור בדיקת אק״ג ולהביא את תוצאותיה לחדר הניתוח, לצד אישור מרופאה המשפחה של המטופל כי הוא מאשר לאותו מטופל לעבור את הניתוח (למשל שאין מצב רפואי שמונע ממנו לעבור אותו).

האם ניתוח קטרקט מתבצע רק בשיטה אחת?

בעבר, היה ניתן לבצע ניתוח קטרקט אך ורק בשיטה אחת, אך הודות להתפתחות הטכנולוגית ולשינויים המשמעותיים שעוברים על עולם הרפואה בשנים האחרונות, כיום ניתן להתאים לכל מטופל את הניתוח שמתאים לו באמצעות אחת משלוש השיטות הנפוצות ביותר:

ניתוח באמצעות מכשיר לייזר – הדרך המתקדמת ביותר לבצע ניתוח קטרקט ב-2024 היא באמצעות מכשיר לייזר ייעודי. בניתוחים המתבצעים בשיטה זו, הרופא המנתח ינפץ את גרעין הקטרקט באמצעות הלייזר על מנת להסיר אותו מהעין ולמקום במקומו את העדשה החדשה.

    ניתוח מנואלי – לרוב, מנתחים יבחרו בשיטת ניתוח זו כאשר יש מקרים קשים או מורכבים יותר של קטרקט. בשיטה זו, המנתח מבצע את פעולת ההסרה של נגע הקטרקט בצורה ידנית. המנתח יפתח פתח בדופן העין, מה שיאפשר לו להוציא את הנגע בשלמותו.

    ניתוח ממיס (פאקואמולסיפיקציה) – שיטת הניתוח הזו היא השיטה הנפוצה ביותר לטיפול בקטרקט, והיא גם חלק מהליך הניתוח בלייזר. בשיטה זו, המנתח יסיר את הקטרקט מהעין לאחר שהוא המיס את הנגע לחלקיקים קטנטנים.

    בכל שיטות הניתוח, לאחר הוצאת הנגע תושתל בעין עדשה חליפית שתאפשר למטופלים להנות מאחוזי ראיה גבוהים יותר ללא הפרעות.

    איך נראה תהליך ההחלמה מניתוח קטרקט?

    זמן ההחלמה משתנה בין מטופלים, והוא תלוי במצב הקטרקט הראשוני, בשיטת הניתוח שבוצעה ובהתאם למאפיינים הפיזיולוגים של כל מטופל ומטופל. משך ההחלמה לרוב ינוע בין מספר שעות במקרים הקלים לכ-14 ימים במקרים מורכבים יותר. מטופלים רבים מדווחים על הרגשה ש״משהו מפריע להם״ בעין בימים שלאחר הניתוח, אך חשוב לזכור כי מדובר בתופעת לוואי הגיונית שתחלוף בזמן קצר. ישנם מקרים בהם מטופלים מדווחים על ראייה מטושטשת בימים שלאחר הניתוח, אך בחלוף כשבוע ימים הראייה צפויה להשתפר. במידה והראיה נותרת מטושטשת גם בחלוף הזמן הזה, יש לפנות לרופא המטפל בהקדם.

    איך צריך לטפל בעין לאחר הניתוח?

    בסיום הניתוח, הצוות הרפואי יעניק למטופל טיפות עיניים ייעודיות שיעזרו לעדשה החדשה להיטמע היטב בגוף. במקרים רבים, המטופל ידרש גם ליטול אנטיביוטיקה או סטרואידים. חשוב לזכור כי המומחים ממליצים להימנע מביצוע פעילות גופנית מאומצת בשבועות שלאחר הניתוח, על מנת שהגוף יוכל להחלים בקצב שלו ללא הפרעות או קושי מיוחד.

    Mothers

    Recent Posts

    אוהל לאירוע בר מצווה או בת מצווה

    כל חתן בר מצווה או כלת בר מצווה רוצים לחגוג את הגיעם למצוות בדרך ייחודית,…

    15 שעות ago

    גילוי מוקדם של סרטן השד

    גילוי מוקדם של סרטן השד הוא אחד מהגורמים המרכזיים המשפיעים על סיכויי ההחלמה. כאשר הסרטן…

    2 ימים ago

    מהי מתיחת בטן?

    אם מצאת את עצמך תוהה מהי מתיחת בטן והאם את זקוקה לה, מאמר זה יעשה…

    2 ימים ago

    אוהל לאירוע

    עולם האירועים לא מפסיק להשתנות ולהתעצב מחדש בכל יום שעובר, ובשנים האחרונות אנחנו רואים שחקן…

    2 ימים ago

    כתר זירקוניה – מה זה ומתי צריך אותו

    כתרי זירקוניה הם כתרים המשלבים עמידות יוצאת דופן, זולים יותר מכתרים אחרים וכמובן מאוד אסתטיים,…

    2 שבועות ago

    ניתוח מוהס

    ניתוח מוהס הוא שיטת ניתוח מתקדמת ויעילה להסרת גידולי עור סרטניים. ניתוח זה מאפשר להסיר…

    4 שבועות ago